Došlo je do problema pri učitavanju komentara.

Procedura nakon isteka domena

Portal za podršku  »  Baza znanja  »  Pregled članka

  Štampa

Nakon isteka, domen neće biti ponovo slobodan za registraciju već mora da prođe kroz nekoliko faza da bi na kraju možda ponovo bio slobodan za registraciju. Sva ovde navedena pravila nisu "naša" pravila, već globalna pravila koja propisuje organizacija ICANN (Internet Corporation For Assigned Names and Numbers) u saradnji sa nadležnim registrima i provajderima koji sprovode propisana pravila.

Predlažemo da ovaj članak pažljivo pročitate da se ne bi desilo da zbog nepažnje ili neznanja zauvek ostanete bez svog domena.

Generički domeni mogu imati više različitih statusa od kojih ćemo ovde opisati one najvažnije, koji dolaze nakon isteka registracije...

Grace Period
Odmah nakon isteka, domen prelazi u fazu u kojoj se više ne može koristiti, odnosno potpuno se isključuje i uklanja sa Internet mreže. Sadržaj vašeg sajta će nakon isteka možda biti dostupan još neko vreme (maksimalno do 24 sata) dok se modifikacija statusa domena ne osveži na mreži, nakon čega će se umesto sajta prikazivati parking stranica registrara. Period nakon isteka domena, takozvani "Grace Period" je faza u kojoj registrar još uvek daje priliku da produžite registraciju svog domena po standardnoj ceni registracije. Ta faza za većinu domena traje do 30 dana, a za neke domene može biti najviše do 40 dana. Veoma je važno imati u vidu da za taj period ne postoje nikakve garancije. Taj period je kod većine domena 30 dana, ali kod nekih tipova domena može biti i kraći. Treba imati u vidu da u bilo kom trenutku može doći i do promene ovih perioda, tako da navedeni grace periodi ne mogu biti garantovani, jer registri domena nisu ni u obavezi da grace period obezbede. Nakon isteka grace perioda ili ako ga nije ni bilo domen prelazi u sledeću fazu u kojoj se više ne može produžiti po regularnoj ceni...

Redemption Grace Period
Status koji dolazi nakon Grace perioda je takozvani "Redemption Grace Period" (period otkupa) u kome registrar još uvek može dati šansu da produžite domen ali po ceni koja se tada kreće od 50 do 150 € + PDV (u zavisnosti od tipa domena) u dinarskoj protivvrednosti. Dakle, to nije naša cena, već cena nadležnog registrara koji određuje taj iznos u ovoj fazi. Domen u ovoj fazi može ostati do 35 dana. Veoma je važno imati u vidu da za ovaj period ne postoje nikakve garancije, jer registrar može omogućiti otkup domena i trećem licu, ako domen nije bio produžen tokom grace perioda.

Extended Redemption Grace Period
Status koji dolazi nakon RGP perioda je "Extended Redemption Grace Period" (produženi period otkupa) u kome vam registrar ponovo daje šansu da produžite svoj domen i dalje po ceni koja se u zavisnosti od domena kreće od 50 do 150 € + PDV (u zavisnosti od tipa domena i nadležnog registrara) u dinarskoj protivvrednosti. Ovo takođe nije naša cena, već cena nadležnog registrara koji određuje taj iznos u ovoj fazi. Domen u ovoj fazi može ostati do 90 dana. Ova faza nije obavezna i u većini slučajeva može izostati.

Deletion (Brisanje)
Poslednja faza je brisanje domena koja traje oko 5 dana, nakon čega registrar može odlučiti da li će domen ponuditi/prodati na aukciji ili ga obrisati iz baze i učiniti ponovo dostupnim za novu registraciju. Ako registrar odluči da obriše domen on bi po pravilu trebao da bude slobodan za ponovnu registraciju što često nije slučaj, jer trenutno na Internetu postoji dosta firmi i pojedinaca koji se bave preprodajom domena i koji će, ako im domen deluje atraktivno, odmah nakon brisanja domena preuzeti (registrovati) domen nakon čega i oni mogu tražiti po nekoliko stotina dolara da vam domen ponovo prodaju.

Zaključak:
Ako ste pažljivo pročitali ovaj članak, mogli ste da zaključite da nikako nije dobro da dozvolite da domen istekne, jer nakon isteka domena vi zapravo više niste vlasnik tog domena, a ako se grace period skrati ili zaboravite da na vreme produžite domen i dozvolite da i Grace period prođe moraćete da platite i do 150 € + pdv za povraćaj i produženje vašeg domena u Redemption fazi ili ćete možda zauvek ostati bez svog domena. Iz tog razloga predlažemo da uvek vodite računa da potreban iznos za produžetak vaše pretplate uplatite na vreme, odnosno najmanje 5 dana pre isteka pretplate (datuma dospeća na predračunu).

Napomena:
Svi naši korisnici će biti obavešteni o isteku svog domena slanjem predračuna za produženje registracije 30 dana pre datuma isteka, kao i nekoliko dodatnih podsetnika i upozorenja o isticanju domena. Veoma je važno da, ako prestanete da koristite email adresu koju ste uneli prilikom porudžbine domena, odnosno koja je trenutno podešena u vašem korisničkom nalogu, u najkraćem roku promenite email adresu u svom korisničkom panelu na adresi www.dreamclients.com, kako se ne bi desilo da se obaveštenja o isteku domena šalju na email adresu koju više ne koristite ili ne proveravate redovno i da zbog toga propustite da na vreme produžite registraciju domena. Takođe predlažemo i da za svaki slučaj dodatno zapišete datume isteka vaših domena i da o tome uvek i sami vodite računa. U svom korisničkom panelu u svakom trenutku možete videti datume isticanja zakupljenih domena.

Na slici možete videti grafički prikazan primer faza kroz koje domen prolazi nakon isteka...

Napomena: Trajanje faza objašnjeno u ovom tekstu i prikazano na ovoj slici ne mora biti potpuno tačno, već su to samo okvirni periodi, a u praksi često dolazi do odstupanja u tim periodima, odnosno ti periodi se za različite domene mogu razlikovati.

 

proces-isteka-domena-v2.gif

Napomena: Kao što je u tekstu objašnjeno, postoji mogućnost da nikad ne dođe do poslednjeg koraka oslobađanja domena.


Podeli na
Da li Vam je ovaj članak koristio?  

Povezani članci

© DreamWeb | Hosting