Došlo je do problema pri učitavanju komentara.

Promena domena WordPress sajta

Portal za podršku  »  Baza znanja  »  Pregled članka

  Štampa

WordPress sajt u celoj bazi, na više mesta, sadrži naziv domena na kome je bio inicijalno instaliran i korišćen.

 

U slučaju da želite da promenite domen na WordPress sajtu, neophodna je i promena domena u konfiguraciji i celoj bazi sajta, što se može obaviti po ovom uputstvu.

 

Naravno, bitno je da je i novi domen na koji vršite promenu registrovan i povezan sa folderom u kome se nalaze fajlovi sajta, na kome želite da obavite takvu promenu.

 

VAŽNO: Ova promena zahteva naprednije znanje, pa je preporučljivo da je obavlja tehničko lice, odnosno webmaster ili programer zadužen za održavanje sajta.

 

VAŽNO: Preporučljivo je da pre ovih promena kreirate backup baze sajta i wp-config.php fajla.

 

 

Promena domena u konfiguraciji sajta

1. Ako ne možete da pristupite admin panelu, najpre će biti potrebno da izmenite konfiguracioni fajl sajta, wp-config.php.

 

Ako u wp-config fajlu postoje sledeće linije, potrebno je da ih obrišete ili komentarišete dodavanjem znaka # ispred tih linija:

 

 # define('WP_HOME','http://www.staridomen.tld');
 # define('WP_SITEURL','http://www.staridomen.tld');


Negde iznad line "That’s all, stop editing!", dodajte sledeću liniju:

 

 define('RELOCATE',true);


2. Nakon toga, potrebno će biti da se ulogujete u admin panel WordPress sajta, putem standradne lokacije domen.tld/wp-admin.

 

Napomena: Ukoliko želite da sajt na novom domenu koristi HTTPS protokol, potrebno je da za novi domen na serveru bude instaliran SSL sertifikat. Ako to još uvek nije slučaj, potrebno je ili da instalirate SSL sertifikat koji ste prethodno kupili, ili da sačekate da za novi domen bude izdat i instaliran besplatan SSL sertifikat.

 

Kada se budete ulogovali u admin panel, potrebno će biti da u okviru opcije Settings/General adekvatno promenite URL u poljima WordPress Address (URL) i Site Address (URL).

 

gensettings

 

Promene je potrebno da potvrdite klikom na dugme "Save Changes" u dnu strane.  

VAŽNO! Iz bezbednosnih razloga, obavezno uklonite RELOCATE liniju iz wp-config fajla, odmah nakon što obavite ovu promenu!

 

Promena fizičke putanje na disku

Ako je došlo i do promene fizičke putanje na disku, mogu biti potrebne i dodatne ispravke apsolutne putanje u konfiguraciji i/ili bazi sajta.

 

Treba proveriti sadržaj wp-config.php fajla i pronaći u njemu konstante koje sadrže putanju koju treba izmeniti, kao na primer sledeća linija...

 

  define('WP_TEMP_DIR', '/home/username/stari_sajt/wp-content/uploads');


Ukoliko takva ili neka slična linija postoji, potrebno je izmeniti je u skladu sa novom fizičkom putanjom na disku...

 

   define('WP_TEMP_DIR', '/home/username/novi_sajt/wp-content/uploads');


Username u putanji je korisničko ime cPanel naloga, a "novi_sajt" predstavlja deo putanje do direktorijuma sajta na novom domenu.

 

Ponekad će biti potrebno slične izmene obaviti i u nekim drugim fajlovima u direktorijumu sajta, kao na primer .user.ini fajl ili .htaccess fajl. U tim fajlovima takođe može biti neka putanja koju treba promeniti. Tu može biti dosta različitih situacija, pa ne možemo dati neko precizinije uputstvo.

 

 

Promena domena u bazi sajta

Nakon promene domena na svim potrebnim mestima u fajlovima sajta, ostaje da se obavi promena domena u celoj bazi sajta. Da ne biste sve linkove menjali ručno, možete instalirati dodatak pod nazivom „Better Search Replace“ koji putanje menja automatski u svim člancima. Jednostavan je za korišćenje i zahteva samo par koraka za promenu.

 

Instalaciju dodatka započinjete klikom na „Plugins > Add New“.

 

better_search_replace1

 

U polje za pretragu unesite "better search replace" (1), a zatim instalirajte dodatak klikom na install now (2). Nakon instalacije, umesto dugmeta Install now će stajati dugme "Activate", koje takođe treba kliknuti kako bi se dodatak aktivirao.

 

better_search_replace2

  

Dodatku pristupate kroz meni "Tools > Better Search Replace".

 

U polje „Search for“ unesite stari domen putem koje ste pristupali sajtu (npr. https://www.staridomen.tld/), a u polje „Replace with“ unosite naziv novog domena u formatu (npr. https://www.novidomen.tld/).

 

VAŽNO: Vodite računa o formatu unetih domena! Bitno je da stari i novi domen imaju ispravno naveden http:// ili https:// protokol. Ako unosite kosu crtu na kraju starog domena, morate je obavezno uneti i u polje za novi domen.

 

Odaberite sve tabele u opciji "Select tables" i obeležite samo "Case-Insensitive" opciju.

 

Opcija "dry run" služi za testiranje i korisna je da pre promene proverite na koliko mesta i u kojim tabelama će URL biti promenjen, pa je možete obeležiti pri prvom izvršavanju, ali drugi put bi trebalo da bude isključena kako bi se adrese zaista promenile u bazi.

 

Kada ste obeležili potrebne opcije, kliknite na "Run Search/Replace"…

 


better_search_replace3

 

Napomena: Opciju "Replace GUIDs" načelno ne treba označavati, jer će na taj način, ukoliko na sajtu imate neki RSS feed putem kog se posetioci Vašeg sajta obaveštavaju o novom sadržaju, sav stari sadržaj biti prepoznat od strane RSS feed-a kao nov, a korisnici će putem svojih RSS klijenata ponovo primati sva stara obaveštenja kao da se radi o novom sadržaju, što verovatno ne bi bilo dobro, a posebno ukoliko je u pitanju, recimo, blog sa velikim brojem članaka.

 

Ovu opciju je bezbedno štiklirati samo ukoliko na sajtu nemate implementiran RSS, ili ukoliko postavljate na server novi sajt ili sajt koji do sada nije imao RSS pretplatnike.

 


Podeli na
Da li Vam je ovaj članak koristio?  

Povezani članci

© DreamWeb | Hosting