Došlo je do problema pri učitavanju komentara.

Besplatan SSL sertifikat

Portal za podršku  »  Baza znanja  »  Pregled članka

  Štampa

Uz većinu naših hosting usluga su obezbeđeni besplatni Domain Validated SSL sertifikati.

Besplatni SSL sertifikati se automatski izdaju i obnavljaju na svaka tri meseca, ako su ispunjeni određeni uslovi.
 

Uslovi i rokovi za izdavanje

  1. Koristite bilo koji hosting paket, kao i virtuelni ili namenski server sa cPanel kontrol panelom.
     
  2. Domen mora biti registrovan, usmeren na naš web server i povezan sa odgovarajućim hosting paketom. Ako je tek obavljena promena name servera ili DNS zapisa na domenu, potrebno je određeno vreme da se ta promena osveži na Internet mreži, a za to može biti potrebno i do 48 sati.
     
  3. Ukoliko je hosting nalog tek aktiviran ili je novi domen/poddomen tek postavljen u hosting nalog, može biti potrebno do 24 sata za proces validacije novog domena i izdavanja novog sertifikata.
     
  4. Kako bi sertifikat mogao da bude automatski izdat ili produžen, u .htaccess fajlu sajta ne sme da postoji pravilo koje blokira pristup .txt fajlovima ili UserAgent koji sadrži "Comodo", "Sectigo" ili "Let's Encrypt".

 

Provera statusa SSL sertifikata

U cPanelu možete proverili da li je sertifikat izdat i aktivan za domen/poddomene na sledeći način...

Kliknite na SSL/TLS Status ikonicu u cPanelu...

 

Security

 
U prikazanoj tabeli su zelenim katancem označeni domeni/poddomeni za koje je izdat i instaliran SSL sertifikat...

U opisu pored je navedeno dokle je sertifikat validan, kao i status automatske obnove (The certificate will renew via AutoSSL).

 

SSL/TLS lista domena

 

U slučaju novog domena ili pod-domena, koji još nije dobio validan sertifikat, status može izgledati kao na slici ispod...

Takođe na domenu može postojati Self-Signed sertifikat sa crvenim katancem, dok se čeka izdavanje CA potpisanog sertifikata.

 

Ispravan sertifikat

 

U slučaju da automatska validacija domena nije uspešno obavljena, sertifikat neće biti izdat, a status će izgledati na primer ovako...

 

Neispravan sertifikat

 

U opisu sa desne strane je objašnjen i uzrok problema. Ako je problem u pristupu i validaciji domena, kao na datoj slici, to najverovatnije znači da u .htaccess fajlu koji utiče na tu adresu (domen), postoji pravilo koje blokira pristup .txt fajlovima ili pravilo koje blokira prethodno pomenuti UserAgent ili neispravni atributi direktorijuma sprečavaju pristup, pa sistem sertifikacionog tela ne može da pristupi i potvrdi validnost te adrese.

 

U ovakvom slučaju je neophodno da otklonite probleme u pristupu i validaciji domena, a nakon toga možete na istoj strani klikom na dugme "Run AutoSSL" inicirati ponovnu validaciju i proces izdavanja sertifikata.

 

fbd830b92ec6fcc7cd39052ae9b15893799f14184e5823f1d5c31f5010f5e47f31a206082d12b747?t=5a0909e6cdf3c8f0d54984226bff86e1

 

Ako niste u mogućnosti da utvrdite ili otklonite uzrok problema, nemojte previše puta pokušavati istu operaciju, već se najbolje obratite tehničkoj podršci za pomoć.

Ako su ispunjeni svi prethodno navedeni uslovi, potpisan SSL sertifikat će biti izdat i instaliran na domenu u roku od 24 sata od trenutka ispunjenja uslova, kao na primer u slučaju dodavanja novog domena u hosting nalog, promene glavnog domena i slično.
 

Prelazak na HTTPS protokol

Kada potvrdite da za domen imate izdat, instaliran i aktivan SSL sertifikat, možete i na sajtu koristiti HTTPS protokol.

 

Ako postavljate novi sajt, najbolje odmah podesite, odnosno instalirajte web aplikaciju sajta na URL-u sa httpS protokolom.

 

Ako imate postojeći sajt na HTTP protokolu, kako bi se SSL sertifikat koristio na sajtu, potrebno je da adekvatno konfigurišete svoj sajt, tako da umesto HTTP koristi URL adrese sa HTTPS protokolom. Konfiguracija sajta se razlikuje od tipa sajta ili web aplikacije i za adekvatno podešavanje je potrebno da ispratite uputstvo na zvaničnom sajtu web aplikacije ili da se obratite tehničkom licu (programeru) koje je zaduženo za izradu i/ili održavanje Vašeg sajta.

 

Ukoliko se prilikom upotrebe HTTPS protokola, umesto zelenog katanca u browseru, prikazuje upozorenje "Blocked mixed content" ili nešto slično, u zavisnosti od browsera, i ne učitavaju se ispravno svi sadržaji sajta (slike, stilovi ili skripte), to znači da su neki elementi na sajtu linkovani putem HTTP protokola. Neophodno je da sve takve linkove na sajtu promenite na HTTPS protokol.

 

Kada utvrdite da sajt ispravno funkcioniše putem HTTPS protokola, potrebno je podesiti i redirekciju domena na https:// adresu. To se u nekim slučajevima obavlja kroz web aplikaciju sajta, a u nekim slučajevima .htaccess direktivama.

 


Podeli na
Da li Vam je ovaj članak koristio?  

Povezani članci

© DreamWeb | Hosting