Došlo je do problema pri učitavanju komentara.

Prijem i slanje pošte sa domena putem Gmail aplikacije

Portal za podršku  »  Baza znanja  »  Pregled članka

  Štampa

Gmail aplikacija se, osim za prijem i slanje pošte sa gmail adresa, može koristiti i za prijem i slanje pošte sa drugih email adresa, kao što su email adrese kreirane na domenu koji ste registrovali i kreirali u hosting nalogu kod nas. Ukoliko želite da Gmail aplikaciju koristite kao bilo koji drugi desktop email klijent ili webmail aplikaciju za prijem i slanje pošte sa email adresa kreiranih na zakupljenom domenu, možete je za tu svrhu konfigurisati po ovom uputstvu.

 

 

1. U Gmail interfejsu kliknite na zupčanik, a nakon toga na "Settings".

 

gmail1

 

2. Kliknite na link "Accounts and Import", a nakon toga, u okviru opcije "Check mail from other accounts" kliknite na "Add a mail account".

 

gmail2

 

3. Kada se otvori prozor za dodavanje email naloga, u polje "Email address" unesite email adresu sa koje želite da primate i šaljete poštu u okviru Gmaila (u primeru sa slike, "domen.rs" predstavlja Vaš registrovani domen, na kom je kreiran email nalog koji dodajete u Gmail), i kliknite dugme "Next".

 

gmail3

 

4. Odaberite opciju "Import emails from my other account (POP3)" i kliknite na "Next".

 

gmail4

 

 

5. (1) Unesite korisničko ime, lozinku i naziv email servera dolazne pošte za email nalog koji dodajete u Gmail.

 

Korisničko ime je cela email adresa, kao što je prikazano u primeru na slici.

 

   (2) U okviru polja "Port" je potrebno odabrati 110 za non-SSL, ili 995 za SSL pristup serveru dolazne pošte. Ukoliko niste sigurni koji port treba da odaberete, ostavite podrazumevanu vrednost 110, jer će prijem pošte tako sigurno raditi.

 

   (3) Štiklirajte željene opcije (ako niste sigurni šta da odaberete, možete obeležiti samo opciju, predloženu na slici ispod):

 

          - "Leave a copy of retrieved message on the server." - odabirom ove opcije, pošta koju preuzmete u svoj Gmail će ujedno ostati i na matičnom serveru sa koga se pošta preuzima. U suprotnom, biće obrisana sa matičnog servera.

 

          - "Always use a secure connection (SSL) when retrieving mail." - odabirom ove opcije će Gmail server uvek pristupati serveru dolazne pošte putem SSL protokola. Ova opcija zahteva i odabir porta 995.

 

          - "Label incoming messages" - odabirom ove opcije se u gmailu kreira zaseban folder "email@domen.rs" i svakoj poruci primljenoj na email adresi koju dodajete u Gmail dodeljuje ta oznaka, kako biste imali uvid u to na koju email adresu je primljena poruka inicijalno bila poslata. Na taj

način će poruka biti prikazana i u Inbox folderu i u novokreiranom folderu "email@domen.rs".

 

          - "Archive incoming messages" - odabirom ove opcije primljena email poruka će biti automatski "arhivirana", a biće vidljiva samo u folderu "email@domen.rs", ukoliko je opcija iznad obeležena, ali ne i u "Inbox" folderu. Za arhivirane poruke nećete dobijati ni notifikacije o novim porukama na mobilnom uređaju ili browseru. Poruke će svakako biti vidljive klikom na folder "All Mail".

 

   (4) Kliknite na dugme "Add Account".

 

gmail5

 

7. Kompletiranjem prethodnih koraka obezbedili ste prijem pošte sa email adrese "email@domen.rs" u Gmail nalog. Ukoliko je sve obavljeno ispravno, pošta bi sada trebalo da uspešno pristiže u Gmail aplikaciju.

 

Kako biste odmah omogućili i slanje pošte sa domena kroz Gmail aplikaciju, u sledećem dijalogu odaberite opciju "Yes, I want to be able to sent mail as email@domen.rs", kliknite "Next" i pređite na tačku 8. U suprotnom, odaberite "No", i kliknite na dugme "Finish", koje će se pojaviti umesto dugmeta "Next" na sledećoj slici.

 

gmail6

 

8. Unesite ime i prezime, štiklirajte opciju "Treat as an alias" i kliknite na dugme "Next Step".

 

gmail7

 

9. (1) Unesite naziv servera odlazne pošte, korisničko ime i lozinku za email nalog koji dodajete u Gmail.

 

Takođe, kao i u slučaju podešavanja prijema pošte sa druge email adrese putem Gmaila, korisničko ime je cela email adresa, kao što je prikazano u primeru na slici.

 

   (2) U okviru polja "Port" je potrebno da bude odabran port 587.

 

   (3) Kliknite na dugme "Add Account"

 

gmail8

 

10. Sada će se pojaviti prozor u kome ćete dobiti obaveštenje da je poslat verifikacioni email na adresu koju želite da dodate, i da je potrebno ili da kliknete na verifikacioni link u toj poruci (u tom slučaju bi nakon toga bilo potrebno da kliknete na link "Close window" prikazan na slici ispod), ili da unesete kod za verifikaciju iz te poruke u odgovarajuće polje prikazano na slici, i kliknete dugme "Verify". Ukoliko Vam poruka sa verifikacionim mailom ne stigne u narednih nekoliko minuta, možete pokušati ponovo da je pošaljete klikom na link "Resend email".

 

gmail9

 

Poštu na email nalozima kreiranim u okviru hosting naloga možete proveriti putem WebMail aplikacije, prema SLEDEĆEM UPUTSTVU.

 

Poruka za verifikaciju bi trebalo da pristigne u Inbox folder (ukoliko to nije slučaj, proverite Junk folder), a treba da izgleda ovako:

 

gmail8-2

 

Na ovaj način ste uspešno dodali novu email adresu sa koje ćete moći da primate i šaljete poštu kroz Gmail nalog.

 

Nakon što obavite sve prethodne korake prema primerima u ovom uputstvu, pristigla pošta za email na domenu će izgledati otprilike ovako (nepročitana poruka koja se vidi na slici je upravo verifikacioni email o kom je bilo reči malopre, što je pokazatelj da prijem pošte sa eksternog email naloga radi ispravno):

 

gmail10

 

Email adresu sa koje šaljete ćete moći da odaberete prilikom slanja pošte (koji ćete dobiti klikom na dugme "Compose" u gornjem levom uglu Gmail interfejsa), kao što je prikazano na slici ispod.

 

gmail11

 

 

 


Podeli na
Da li Vam je ovaj članak koristio?  

Povezani članci

© DreamWeb | Hosting