Došlo je do problema pri učitavanju komentara.

Postavljanje fajlova sajta iz FileZilla FTP klijenta

Portal za podršku  »  Baza znanja  »  Pregled članka

  Štampa

FileZilla je popularan, besplatan FTP klijent, dostupan za sve poznatije operativne sisteme.

Aktuelnu verziju možete preuzeti na sledećoj adresi: http://filezilla-project.org/download.php?type=client

U ovom članku je objašnjeno povezivanje putem “Plain FTP” protokola. Ako Vam je neophodan viši nivo bezbednosti i želite da koristite kriptovanu konekciju sa serverom pogledajte uputstvo za SFTP.

 

1. Povezivanje na server

Za jedostavan pristup serveru, možete uneti parametre u deo FileZille prikazan na slici ispod. U polje "Host" unosite naziv domena sa ftp prefiksom. Parametri za pristup FTP nalogu (Username i Password) su isti kao i za pristup cPanel-u. Polje "Port" ostavljate prazno, jer se koristi podrazumevani port 21. Nakon što unesete parametre, kliknite na dugme Quickconnect.

 

QuickConnect

 

Ako imate problem pri povezivanju na FTP server, pogledajte neke od mogućih uzroka i rešenja na sledećoj stranici:

https://helpdesk.dreamweb.rs/sr/baza-znanja/article/postavljanje-sajta/greska-pri-konektovanju-putem-ftp-a

Ako je povezivanje uspešno, možete preći na postavljanje fajlova...

 

2. Postavljanje fajlova

 1. Nakon uspešnog povezivanja, u levom delu FileZille (1), odaberite direktorijum u kome se nalaze fajlovi sajta na vašem računaru, a u desnom (2) odaberite /public_html direktorijum na serveru. Ispod označenih oblasti na slici, prikazana je lista fajlova odabranih direktorijuma.

  VAŽNO: Imajte u vidu da pristupanjem glavnom FTP nalogu sa podacima za pristup cPanelu imate i pristup raznim sistemskim fajlovima i folderima čija bi pogrešna izmena mogla dovesti do problema u funkcionisanju celog hosting naloga, pa morate biti pažljivi i fajlove uređivati isključivo u public_html/ folderu ili folderu namenjenom dodatnom domenu ili poddomenu u hosting nalogu.

  File Manager

 2. Kliknite na bilo koji fajl u levom delu FileZille, a zatim pritisnite CTRL + A na tastaturi da označite sve fajlove. Da postavite sve fajlove na server, desni klik na bilo koji od odabranih fajlova, a zatim klik na Upload

  Upload

 3. Prenos fajlova je sada pokrenut, pa sačekajte da se ovaj proces završi. Broj fajlova preostalih za postavljanje možete u svakom trenutku videti na dnu FileZille u delu prikazanom na slici...

  Queued Files

 

3. Čuvanje pristupnih parametara (opciono)

Parametre za pristup serveru možete sačuvati u okviru FileZille, kako ne biste morali da ih unosite ponovo, prilikom svakog povezivanja. To možete uraditi na sledeći način...

 

 1. Kliknite na File > Site Manager

  Site Manager

 2. Kliknite na dugme New Site, a zatim unesite naziv vašeg sajta.

  New site

 3. Unesite podatke za pristup serveru i kliknite na dugme Connect...
  • Host: naziv Vašeg domena sa ftp prefiksom. Na primer: ftp.vasdomen.rs
  • Encryption: odaberite "Only use plan FTP (insecure)"
  • Logon Type: odaberite "Ask for password"
  • Username: unesite korisničko ime FTP/cPanel naloga.

  Možete ovde koristiti i Logon Type "Normal" i sačuvati lozinku u kreiranoj FTP konekciji, ali imajte u vidu da to nije bezbedno, jer postoje razni trojanci koji mogu "ukrasti" sačuvane lozinke iz FTP aplikacija.

   

  Site settings

 4. Unesite FTP/cPanel lozinku za pristup.

  Enter Password

Bilo kada kasnije se možete povezati, klikom na naziv sačuvane konekcije, prema uputstvu na slici ispod. Ako prethodno niste sačuvali lozinku, na sledećem koraku će vam biti zatraženo i da unesete lozinku za pristup.

 

Sačuvane konekcije


Podeli na
Da li Vam je ovaj članak koristio?  

Povezani članci

© DreamWeb | Hosting