Došlo je do problema pri učitavanju komentara.

File Manager: Prikaz skrivenih fajlova i direktorijuma

Portal za podršku  »  Baza znanja  »  Pregled članka

  Štampa

U korenom direktorijumu svakog hosting naloga, kao i u direktorijumima web sajtova, postoji određeni deo sistemskih ili konfiguracionih fajlova koji su "sakriveni", odnosno ne prikazuju se u okviru File Managera u cPanelu. To su takozvani "dot" fajlovi, odnosno fajlovi koji počinju tačkom u nazivu, a takvi fajlovi se na Linux operativnom sistemu podrazumevano sakrivaju od korisnika, kako bi se sprečilo slučajno brisanje ili modifikacije.

 

Međutim, postoje situacije kada je njihova izmena neophodna, kao na primer uređivanje .htaccess fajla za korisničku konfiguraciju web servera. Takođe, prilikom kopiranja, premeštanja ili brisanja fajlova sajta, preporučljivo je da prikaz skrivenih fajlova i direktorijma bude omogućen, jer u suprotnom, prilikom korišćenja opcije "Select All", oni neće biti obuhvaćeni selekcijom, a samim tim ni prekopirani, premešteni ili obrisani, prilikon obavljanja takvih masovnih operacija.

 

Kako bi se u File Manageru prikazali i skriveni fajlovi i direktorijumi, a samim tim i omogućilo manipulisanje njima, potrebno je ispratiti sledeće korake: 

 

VAŽNO: Veoma je bitno da NE brišete ili menjate sistemske fajlove i direktorijume koji ne pripadaju sajtu.

 

1. U sekciji "Files" u okviru cPanela kliknite na opciju File Manager,

 

hidden_files

 

2. U gornjem desnom uglu File Managera kliknite na dugme Settings,

 

hidden_files

 

3. U prozoru koji se otvori treba štiklirati opciju Show Hidden Files (dotfiles), i potvrditi izmenu klikom na dugme Save.

 

hidden_files

 

Ovim je prikaz skrivenih fajlova i direktorijuma omogućen, pa će se u okviru File Managera odmah prikazati fajlovi i direktorijumi čiji naziv počinje tačkom.

 

Prikaz skrivenih fajlova i direktorijuma možete ponovo onemogućiti, tako što ćete odštiklirati opciju Show Hidden Files (dotfiles) prateći isto uputstvo.

 


Podeli na
Da li Vam je ovaj članak koristio?  

Povezani članci

© DreamWeb | Hosting