Došlo je do problema pri učitavanju komentara.

Modifikacija MX zapisa u DNS zoni

Portal za podršku  »  Baza znanja  »  Pregled članka

  Štampa

MX zapis DNS zone se koristi za usmeravanje dolazne pošte email servisa domena na željeni mail server ili za preusmerenje pošte u slučaju da je primarni mail server privremeno nedostupan.

  1. U okviru Vašeg cPanel naloga, kliknite na ikonicu Zone Editor

    Zone Editor
     
  2. Kliknite na dugme Manage pored domena za koji menjate MX.

    Zone editor Manage
     
  3. Pored Filter, kliknite na "MX" kako biste suzili prikaz u tabeli samo na te zapise...

    MX Filter

 

Napomena: Ukoliko email servis želite da hostujete kod drugog provajdera, trebalo bi da dodate MX zapise koje ste dobili od tog provajdera i nakon toga da obrišete postojeći MX zapis koji je usmeren na naš server i da podesite rutiranje pošte kao što je navedeno u tekstu ispod.

 

Kako biste dodali MX zapis, kliknite na strelicu pored dugmeta Add Record, a zatim iz padajuće liste odaberite Add MX Record.

 

Add Record

 

U predviđena polja unesite vrednosti MX zapisa, pa kliknite na dugme Add Record. Ponovite postupak ako ste od mail provajdera dobili više od jednog MX zapisa.

  • Priority: Prioritet MX zapisa (mail servera). Manje vrednosti označavaju veći prioritet. Vrednost 0 ima najveći prioritet.
  • Destination: Adresa mail servera. Primer: mailserver.domen.tld.
     
    Napomena: Za adresu mail servera koju unosite u polje Destination, je potrebno da unesete zapis (adresu) mail servera koji je usmeren direktno na IP adresu. U slučaju da unesete zapis koji je u DNS zoni usmeren na domen (CNAME), može doći do gubitka dolazne pošte, jer pojedini mail serveri tretiraju takav zapis kao neispravan.

Add MX
 

Nakon unosa novih MX zapisa, obrišite postojeći zapis koji usmerava na naš server klikom na Delete > Continue...

 

Delete record

 

Rutiranje pošte

Nakon promene MX zapisa na domenu potrebno je da podesite i rutiranje pošte.

  1. Kliknite na ikonicu "Email Routing"...
     
    Email Routing
     
  2. Odaberite domen iz padajuće liste, a zatim i odgovarajuću opciju za rutiranje.

    Ako je MX usmeren na naš server i koristite mail na našem serveru, trebalo bi da bude odabrana opcija Local Mail Exchanger ili Automaticaly Detect Configuration: Local.

  3. U slučaju da je MX usmeren na drugog mail provajdera, trebalo bi da bude odabrana opcija Remote ili Automaticaly Detect Configuration: Remote. Opcija Backup Mail Exchanger omogućava da mail server kod nas ima ulogu bekap mail servera. Ako je mail server (MX) sa najmanjim prioritetom nedostupan, naš mail server će zadržati pristiglu poštu i proslediti je na prioritetni mail server kada on postane dostupan.
     
    Email Routing config

 


Podeli na
Da li Vam je ovaj članak koristio?  

Povezani članci

© DreamWeb | Hosting